Какво е ГПР?

ГПР представлява Годишен Процент на Разходите. Посредством него се калкулира крайната цена на един заем. Например. Ако си извадите кредитна карта с усвоен лимит от 2000 лв. Да приемем, че ГПР на тази кредитна линия е 15%. За да изчислите колко ще ви струва тази услуга общо като цена, следва да разделите ГПР на дните в годината, които са 365, като така ще получите 0.04%. Следва да умножите този резултат по дните в месеца, които са около 30. След това умножете това число по лимита на кредита, който е 2 000. Така ще получите 24 лв. и това ще бъде вашия разход за лихви, такси и комисионни по кредитната ви карта.

Да разгледаме друг случай. Ако вноската по една кредитна карта е 2% от усвоения размер или 40 лв. на месечна база, то 24 лв. от тях ще ви струват лихвите, таксите и комисионните. Така ще покривате главницата само с 16 лв. на месец.

Малкият размер, който ще покрива вашия кредит, е главната причина за създаването на т. нар. “вeчнa cпиpaлa нa зaдлъжнялocт”. Това означава, че ще трябва да минат години за да изплатите един такъв скъп кредит с ГПР, който е много по-висок например, от този на потебителските заеми.

Вземи кредит

Вижте още

Кредити с ипотека / заем срещу ипотека

proverka

Кредити на седмични и месечни вноски

proverka

Кредити за пенсионери

proverka