Как да почистите фурната със сода за хляб

Чудите се как да почистите фурната, без да използвате агресивни химикали или висока температура?  Почистването на фурната е една от онези дейности, които приличат повече на проект за уикенда, отколкото на поредната задача, която трябва да отбележите в списъка със задачи за почистване.

 Можете или да използвате функцията за самопочистване на фурната и да се справите с изпаренията, докато тя изгаря мазнината и остатъците, или да използвате силно токсичен препарат за почистване на фурни, който може да изгори кожата ви. Но има и по-лесен начин! Можете да направите естествена почистваща паста без химикали с два елемента, които най-вероятно имате под ръка: сода за хляб и оцет. Тя е безопасна, натурална и върши работа.

За да почистите старателно фурната си, ще са ви необходими следните материали за почистване:

  • Сода за хляб
  • Вода
  • Гумени ръкавици
  • Оцет
  • Бутилка със спрей
  • Кърпа за почистване

Извадете решетките на фурната

Извадете решетките на фурната и ги оставете настрана. Не забравяйте да отстраните всички други предмети във фурната, като например термометри или тигани.

 Направете паста със сода бикарбонат

Смесете половин чаша сода за хляб и половин чаша вода заедно, докато се получи паста за мазане. Ще покриете цялата фурна с тази паста, така че направете достатъчно количество, за да покриете цялата повърхност – просто удвоете рецептата, ако имате нужда от повече.

 Нанесете почистващата паста

Разнесете пастата със сода за хляб по цялата вътрешност на фурната. Не се доближавайте до нагревателните елементи, докато нанасяте пастата. Не забравяйте да покриете допълнително омазнените места и не се притеснявайте, ако пастата е по-гъста на някои места. Пастата ще започне да става кафява, когато влезе в контакт с мазнината.

 Оставете почистващата паста да престои поне 12 часа (или през нощта)

След като сте покрили изцяло вътрешността на фурната с пастата със сода за хляб, оставете я да престои поне 12 часа. През това време можете да обърнете внимание на решетките на фурната. Най-добрият начин за почистване на решетките на фурната е да ги накиснете в гореща вода за два часа. Ако разполагате с достатъчно голяма мивка, чудесно! Ако не, ваната също върши работа. Където и да изберете, ключът е да ги накиснете за два часа, след което да ги изтъркате със сапун и да ги изплакнете.

Избършете почистващата паста

Използвайте влажен парцал, за да избършете колкото се може повече от пастата със сода за хляб и остатъците от фурната. Ако лакътната мазнина не помага на особено упоритите места, можете да използвате шпатула, за да разхлабите внимателно остатъците.

 Разпръснете оцет във вътрешността на фурната

Добавете бял оцет в пластмасова бутилка със спрей и напръскайте цялата вътрешност на фурната. Белият оцет е отлично почистващо средство. Той ще накара всички остатъци от паста със сода за хляб да се разпенят и да се разхлабят напълно.

Източник: techno-center.bg

Вижте още

Как да изплатим дълговете?

proverka

Как да създадем идеалната семейна баня

proverka

Важни акценти и особености на кредитирането

proverka