Идеалната тактика: Как да управлявате семейния и личния бюджет

Финансовите разговори не могат да са табу при брачните двойки или тези, които живеят на семейни начала

Моментът да поставите финансовата тема на дневен ред е почти веднага, след като пристъпите към съвместно съжителство. Независимо дали все още сте двама, или вече сте семейство с деца, тези въпроси изискват разговори и планиране. Понякога успешната формула може да е различна, но при всички случаи се нуждаете от конкретна тактика за действие.

Не е рядкост да са налице разминавания относно същинското управление на семейния и личния бюджет, но те могат да бъдат изчистени с течение на времето. Обикновено със задачата се ангажира един от партньорите, но винаги е за предпочитане и двамата да имате поглед върху ситуацията.

Най-простата стратегия е да заложите 10 % от доходите си за спестяване, а останалата част да покриват месечните разходи, които включват текущите нужди и някои развлечения. Когато настъпят извънредни обстоятелства, допустимо е да се прибегне до вътрешен заем, тоест да се черпи от спестяванията, които трябва да бъдат възстановени през следващия месец.

Разбира се, това на теория звучи чудесно, но за да се контролира процесът, са необходими малко повече усилия. На дискусия подлежат начините как да се осъществят добрите Ви намерения: чрез записване на разходите в телефона, нанасянето им в таблица, събиране на касови бележки, удобно смарт приложение и т.н. Важно е всеки от Вас да има достъп до споделената информация, както и да се разграничат ясно категориите (сметки, заеми, храна, подаръци, ремонти, спестявания).

Трябва да имате предвид, че погледът ви върху финансовото поведение няма да бъде изчерпателен, ако сте проследили само един месец на разходи. На такава база не си съставяйте генерални изводи и все още не мислете за големи промени.

Направете рекапитулацията след по-дълъг период от време

Така ще може да анализирате кои са постоянните разходи, като тези за сметки и храна, които обичайно са идентични, а също така и кои са динамичните, като подаръци, лекарства, застраховки; и не на последно място изненадите, които не обичаме, но така или иначе възникват, сред които ремонт на колата, спешна намеса на майстор в дома.

Спестяването е втората Ви ключова точка, върху която е значимо да се фокусирате

Възможно е да имате оформена идея за бъдещето – покупка на жилище, инвестиция в образование, смяна на семейния автомобил. Това изисква планиране на определена сума, която искате да спестите, за да постигнете мечтата си в кратък срок. Дори към момента да не предвиждате такава стъпка, заделяйте процент от заплатите си.

Към каквото и да се стремите, не пропускайте спестяването на средства, за да може да разчитате на тях на следващ етап от живота.

Вижте още

ᐉ Сайтът abv.bg

admin

Най-важните играчки за деца в предучилищна възраст

proverka

Кога е необходим поръчител за заем и кога не?

proverka