Предсрочно погасяване на кредит

Предсрочно погасяване на кредит /Всичко, което трябва да знаете за предсрочно погасяване

Сигурно се чудите дали да използвате спестени средства за предсрочното погасяване на част от заема ви към банката, да ги сложете в банка или да ги вложите в нещо друго. Ще ви представим няколко неща, които да съобразите и които биха ви помогнали в този избор.

При потребителските кредити банката не може да ви удържи такса за предсрочно погасяване, ако сте на плаващ лихвен процент. При фиксираната лихва банката може да ви начисли такава такса.

ВЗЕМИ КРЕДИТ СЕГА >

На много места банките предлагат на своите клиенти как да договорят остатъка след частичното погасяване – запазване на срока или запазване на вноската. При някои банки има само едната възможност и ако искате да се възползвате от другата, ще трябва да платите такса.  Банката няма право да ви откаже да погасите предсрочно, независимо от сумата. Единственото нещо, което трябва да имате е да молба, която да упоменава именно това действие.

Можете да погасите част от заема си и да останете със същите условия в продължение на целия срок на изплащане. Тоест вие ще изплащате остатъка, без да има някаква промяна по вноската или лихвата. Вторият вариант е да намалите срока на изплащане, но да увеличите вноската.  Третият вариант е да продължите да изплащате на равни месечни вноски заема, а заделените пари да ги вложите в нещо. За да направите третият вариант трябва да бъдете сигурни, че инвестицията ще има възвръщаемост от 6,6%.

Ако изпитвате затруднения по погасяването на заема, можете да намалите вноската си като използвате първия вариант и така да предоговорите условията.

Най-добрият вариант за използването на свободните ви средства е да приложите втория вариант. Да там ще трябва да отделяте повече пари за вноските, но пък срокът ще се намали и по-бързо ще изплатите заема и ще се отървете от това бреме.

 

Вижте още

Калкулатор за ипотечен кредит

proverka

Рефинансиране на лоши кредити

proverka

Кредит за почивка

proverka