Дървен или метален стол – недостатъци и предимства

Столовете се предлагат от различни материали и стилове. Въпреки че на пазара има по-евтини пластмасови столове, вероятно ще искате да инвестирате в нещо по-здраво за вашата трапезария. Дървото и металът са два добри варианта, като и двата материала могат да издържат дълго време и да осигурят години наред удобно сядане. Въпреки това как да разберете кое е подходящо за вас? Ето едно сравнение на дървени и стоманени трапезни столове, което ще ви помогне да вземете решение.

Дълготрайност

Въпреки че и дървените, и стоманените рамки могат да издържат на дългогодишна употреба, стоманата е по-издръжливият материал. Дървото е по-слабо около ставите и може да не издържи толкова голяма тежест. От друга страна, стоманата може да издържи над хиляда килограма. Когато пазарувате столове, обърнете внимание на калибъра на стоманата. Някои производители могат да използват по-слаба стомана, която няма да издържи толкова добре.

Ако изберете метален стол със стоманена рамка, уверете се също така, че получавате качествено прахово покритие. Подобно на финото покритие на качествен автомобил, то е трайно и ще запечата стоманата за цял живот на използване без нужда от поддръжка.

Поддръжка

Дървото може да бъде трудно за поддръжка. Много почистващи препарати са твърде агресивни и ще повредят дървото или ще премахнат покритието. Освен това в някакъв момент ще трябва да пребоядисате столовете, а дървото е известно с това, че се цепва.

Стоманата, от друга страна, се почиства с почти всички почистващи препарати. Тя предлага гладка повърхност, която ще запази външния си вид с много минимално почистване. Тя е и по-хигиенична, тъй като бактериите не се развиват толкова лесно върху стоманена повърхност.

Външен вид

Външният вид зависи повече от вашия личен вкус. И дървените, и стоманените столове могат да бъдат естетически издържани. Много от тях се предлагат с тапицерия, като можете да избирате между различни цветове на тъканите. Като цяло дървените столове имат топъл, естествен вид. Столовете от стомана са съвременни и модерни. При стоманените рамки имате и много възможности за персонализиране.

Комфорт

Едно от най-големите съображения за местата за сядане е удобството. Тук няма категоричен победител, тъй като рамката не оказва голямо влияние върху комфорта. Този аспект се определя от пяната и подложката под нея. Повечето столове използват под възглавницата слой пенопластова подложка, независимо дали са с дървена или стоманена рамка, и именно тя контролира нивото на комфорт.

Устойчивост

Въпреки че дървото е възобновяем източник на енергия, стоманата често се използва по-устойчиво. Много стоманени продукти се произвеждат с до 90% рециклирана стомана, докато дървените продукти често завършват с изхвърляне или изгаряне.

Достъпност

Цените варират в зависимост от качеството на материала, но често можете да намерите достъпни столове от дърво или стомана. Може би ще платите повече за стомана, но вероятно ще компенсирате разходите с по-голямата си издръжливост. Някои видове дървесина също са по-скъпи, например тиково дърво или дъб.

Преносимост

Мебелите от дърво обикновено са по-тежки от тези от стомана. Ако често ще местите и пренареждате трапезните си столове, стоманените рамки ще улеснят това. Освен това можете да подреждате стоманените столове с бутони за подреждане, без да се притеснявате, че ще надраскате краката.

Вижте още

Какво трябва да направя, за да получа заем?

proverka

Как да изплатим дълговете?

proverka

Какъв е рискът от загуба на финансова ликвидност?

proverka